Vlinderweideroute (gele route)

Heb je geen zin in een lange wandeling, maar wil je er toch even op uit om te genieten van de natuur? Dan is de 0,8 kilometer lange Vlinderweideroute zeker wat voor jou. De route start bij Natuurcentrum de Specht met zijn insectenmuur, vleermuizenbunker en grote poel. Eenmaal daar voorbij kom je bij het stuk grond waar de route naar vernoemd is: de vlinderweide.

De weide ligt in het gebied Strijbosch, dat haar naam dankt aan bewoners die er in 1421 neerstreken. Het is een bolle akker. Jarenlang strooide de boer er zijn mest uit om graan en dergelijke te verbouwen, waardoor er een bolling is ontstaan.

De vlinderweide is het oudste stuk van het natuurcentrum. Het is een bloemrijk grasland, omringd door houtsingels. Ook staat er een bijenhal waar een imker zijn bijenvolken houdt. In de winter kun je er de appelvink en de goudvink tegenkomen. In de lente en zomer krioelt het er van de insecten en vlinders. Niet alleen de veelvoorkomende atalanta en de dagpauwoog vliegen er rond, ook het boomblauwtje en de distelvlinder laat zich er regelmatig zien. Van een dode boom in de weide is een vogelflat gemaakt, met allerlei nestkasten voor verschillende vogelsoorten. De kastjes zijn regelmatig bewoond door onder meer de bonte vliegenvanger en de grote bonte specht.


Dagpauwoog, "Inachis io" (Foto Jo van Es)