De Landmeerse Looproute (blauwe route)

De Landmeerselooproute is 2 kilometer lang en gemarkeerd met de kleur blauw. Deze wandelroute begint bij Natuurcentrum De Specht met zijn insectenmuur, vleermuizenbunker en grote poel. De route voert voor een deel langs de Landmeerse Loop, waar ze naar vernoemd is. Deze zogenaamde laaglandbeek is een aangelegd stroompje dat ontspringt bij de Middenpeelweg. Het doel van de beek is ontwatering van de Peel.

Er staat altijd water in de Landmeerse Loop, ook bij droogte. Dat komt omdat er kwel is. Dat is weer te zien aan de roestige kleur en de ijzervlokken in het water. Hierdoor vriest de beek ook nooit dicht. Er leven verschillende vissoorten als de kleine modderkruiper, de zeelt, de snoek en het bermpje. Langs het water loop je de kans het prachtig gekleurde ijsvogeltje tegen te komen.

Je waant je in de Ardennen als je langs het meanderende stuk van de Landmeerse Loop wandelt. Omdat de beek bij Handel zo’n zestien meter lager ligt dan in Elsendorp, is het verval erg groot. Dat zorgt ervoor dat er kleine stroomversnellingen te zien zijn.

De immens grote rode beuk is een van de hoogtepunten langs de wandelroute. Deze ongeveer 240 jaar oude boom is eind 18e eeuw geplant door de paters van Huize Padua. Een paar eeuwen later is de beuk, met een stamomtrek van zo’n acht meter, nog steeds vitaal. Voorbij de boom kom je door een stukje Huize Padua en langs museum de Kluis.

Dan slaat de route linksaf en loop je als wandelaar richting een nieuw gebied dat de Landmeerse Uitloop wordt genoemd. Dat is 2,8 hectare voormalige landbouwgrond, ingezaaid met vijf schillende bloemenmengsels (o.a. steenanjer, geel walstro) en omringd door gemengde hagen (o.a. meidoorn, sleedoorn, wilde appel en peer). Schrik niet als je een opvliegende patrijs, een zingende grasmus en een spotvogel tegen het lijf loopt.

Bij het Lambèrhuukske kun je even lekker gaan zitten en genieten van het uitzicht op de natuur. Aan weerszijden van deze rustplaats staan zogenaamde hakhoutbosjes. Daar haalde de bakker vroeger het hout voor zijn ovens, zelfs ruim 150 jaar geleden al. De route eindigt waar ze begon: bij het natuurcentrum.


Landmeerseloop (Foto Jo van Es)